Susținere pentru dezvoltarea economiei sociale.

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

Un program menit să ajute la dezvoltarea mediului economic și social la nivel regional dar și la creșterea ocupării forței de muncă în zonă, prin locurile de muncă nou create.

Codul proiectului: 127434

Q1. Cheltuielile cu infiintarea firmei sunt finantate avand in vedere ca la momentul generarii cheltuielii nu exista SES-ul? Daca da, in ce conditii?

A1. A se vedea pagina 30 din Ghidul conditii specific si nota de subsol nr 3. Cheltuielile cu infiintarea ses-ului sunt eligibile si avand in vedere ca acestea sunt efectuate de beneficiari inainte de semnarea contractului de subventie, vor fi decontate catre acestia dupa semnarea contractului de subventie. 

Q2. Care este structura, agenda si obiectivele Cursului de Antreprenor Social?

A2. Structura de curs si obiectivele de formare respecta standardul ocupational iar in baza structurii de curs se va dezvolta/detalia suportul de curs. Structura detaliatasi orarul vor fi publicate pe pagina proiectului dupe ce vor fi finalizate. Materialele de curs sunt in lucru iar orarul urmeaza a fi stabilit impreuna cu persoanele inscrise in GT pentru a ne asigura de disponibilitatea acestora pentru participarea la cursuri. Planul de afaceri va respecta conditiile minime impuse de Ghidul solicitantului conditii specifice, pagina 9.

Q3. La curs participantii vor invata sa conceapa un plan de afaceri?

A3. Da, parte din programa de pregatire a acestui curs vizeaza dezvoltarea unui plan de afaceri pentru infiintarea unui SES. Planul de afaceri este obligatoriu pentru a participa la examenul final si pentru a obtine certificarea ANC in ocupatia de Antreprenor in economie sociala. Acelasi plan poate fi depus si pentru participarea la selectia PA, in vederea obtinerii subventiei.

Q4. Este posibila participarea exclusive la cursul de Antreprenor in economie sociala fara a mai participa la concursul planurilor de afaceri?

 A4. Teoretic, toate persoanele inscrise in grupul tinta sunt inscrise pentru ca doresc infiintarea unui SES. Nu este obligatorie participarea la competitie.

Q5. Se poate aplica doar cu viza de flotant in zona setata de proiect? Ex. Buletin de Bucuresti, viza de flotant in Teleorman (la parinti).

A5.  A se vedea Ghidul Solicitantului Conditii specifice, pagina 20. In plus, avand in vedere ca proiectele se adreseaza exclusiv regiunilor mai putin dezvoltate, iar SES-urile se infiinteaza si ele in zonele rural/urban din aceste regiuni, persoanele inscrise in GT trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in aceste regiuni. (viza de flotant = resedinta) 

Q6. Aplicantul este proprietarul unei Intreprinderi Individuale /PFA dar, fara activitate. Poate participa la curs, in ce conditii? Si daca da, poate merge si in faza de planuri de afaceri?

A6. A se vedea pagina 13 din Ghidul Solicitantului. Conditia este sa nu fie actionar majoritar in alta firma, pentru a primi subventia. Poate participa la curs de exemplu si daca la acel moment e actionar majoritar in alta firma ii cereti declaratie pe proprie raspundere ca renunta la partile sociale care il fac majoritar pentru a intra in competitie. In procedura de selectie a Planurilor de Afaceri vor fi precizate aceste aspecte.

Q7. Care sunt CAEN-urile indicate?

A7. Nu exista un set de CAEN-uri indicate. Exista un set de activitati excluse (fara a fi indicate coduri CAEN) in schema de ajutor de minimis. Informartiile acestea vor fi cuprinse in Procedura de selectie a Planurilor de Afaceri.  

Q8. Antreprenorul poate fi angajatul SES-ului castigator?

A8. Da, poate fi unul dintre angajati.

Q9. Angajatii SES-ului trebuie sa fie angajati doar cu norma intreaga? Exista vreo restrictie in acest sens?

A9. Nu, ghidul nu prevede norma de lucru intreaga pentru angajati. Trebuie insa avuta in vedere prevederea de la pagina 12 din ghid si din lege, unde se mentioneaza ca raporturile salariale intre angajatii dintr-un SES trebuie sa nu depaseasca 1/8.

Q10. Taxa de concesionare teren este subventionata? Aplicantul are nevoie de extinderea spatiului cu un teren de fotbal (activitate de agrement).

A10. Cheltuielile eligibile in subventia acordata drept ajutor de minimis sunt enumerate in GSCS la paginile 30, 31 si partial 32 iar aceasta categorie de cheltuieli nu se regaseste intre cele eligibile.

Q11. Diferenta intre Antreprenor (Manager, Administrator societate) si Antreprenor in economie sociala?

A11. Fiecare din ocupatiile de mai sus au standarde ocupationale diferite conform COR.

Q12. 2-3 aplicanti se pot asocia sa prezinte un singur plan de afaceri? Aceasta intrebare vine din rationamentele urmatoare: Asociatia presupune minim 3 fondatori cu drepturi depline iar Cooperativa, minim 5 membri.

A12. Ghidul Solicitantului prevede urmatoarele: pagina 19 – fiecare SES trebuie sa fie fondat de 5 persoane, dintre care minimum 2 sa aiba statutul de angajati, restul putand fi membri, voluntari, beneficiari ai serviciilor etc.;  pagina 11 – sunt descrise formele de organizare ;  pagina 14 – unde daca vorbim de SRL, o singura persoana trebuie sa fie actionar majoritar, cel selectat pentru a primi subventia; pagina 8 unde se precizeaza ca PA selectat pot fi elaborate individual sau in echipa de catre persoanele din GT.

Q13. SES-ul nou infiintat poate prevedea colaborare cu un Cabinet Individual de Psihologie al aceluiasi proprietar?

A13. Nu.  Reprezenta conflict de interese ca el sa beneficieze de o subventie prin proiect si sa redirectioneze apoi o parte din ea pentru a-si plati tot lui servicii. Si in general, orice achizitie de bunuri, servicii, lucrari trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei, evitand conflictul de interese.

Q14. Planul de afaceri are prevazut o grila de punctaj in vederea evaluarii acestuia?

A14.  Da, va avea o grila, care va fi parte din metodologia de selectie a Planurilor de Afaceri. Toate vor fi publice, pe masura ce vor fi finalizate. De asemenea, informatiile privind PA, criteriile de selectie si punctajul vor fi comunicate si pe parcursul programului de formare.

Q15. Cofinantarea poate fi prevazuta in planul de afaceri?

A15. Pe langa bugetul acoperit de subventia primita, fiecare beneficiar poate suplimenta costurile bugetate cu aport propriu, in functie de necesitatile fiecarui tip de SES si fiecarui PA.

Q16. Daca angajatul isi da demisia, in cat timp trebuie angajata o noua persoana? Obligatia ramane pe durata subventiei? Conditiile de mentinere a angajatilor sunt prevazute in Contractul de munca sau in Planul de afaceri?

A16. Aceste informatii se regasesc in Ghidul Solicitantului. SES-urile trebuie sa functioneze minim 18 luni dupa infiintare, in cadrul etapei 2 a proiectului + inca 6 luni ulterior, ca perioada de sustenabilitate. Locurile de munca sunt de minim 2/SES, in functie de cuantumul subventiei pot fi mai multe, respectiv 4 sau 5. Cel tarziu la 3 luni de la semnarea contractului de subventie fiecare SES trebuie angajeze numarul de persoane asumate prin planul de afaceri. Locurile de munca trebuie mentiune in perioada de implementare (deci din momentul angajarii si pana se implinesc cele 18 luni, cu posibilitatea de a le bugeta in PA si a le deconta din subventie) + inca 6 luni dupa finalizarea ajutorului (deci din resurse proprii). Locurile de munca trebuie mentinute in acest interval. Recomandarea ar fi ca in momentul in care x isi da demisia sa i se gaseasca inlocuitor in perioada de preaviz.

 Q17. Daca aplicantul este actionar majoritar, cand trebuie sa faca dovada reducerii nr. de actiuni din totalul societatii deja existente?

A17.Daca i-a fost selectat PA, inainte de semnarea contractului de subventie, trebuie sa renunte la partile sociale detinute in cealalta firma unde este majoritar. De asemenea, cand se inscrie in competitia pentru planurile de afaceri va da o declaratie ca va renunta la o parte/toate actiunile detinute in cealalta firma daca va fi selectat.

 Q18. Daca aplicantul doreste instruirea/formarea unor tineri intr-un anume mestesug (slefuitor marmura artificiala, apicultura) trebuie sa faca dovada autorizarii de formator?

A18. A se consulta lista de cheltuieli eligibile pe care pot fi incluse in PA si pe care le poate deconta. Pagina 3 – vezi categoria 3. Ar putea intra aici taxa de participare la un astfel de program de formare. Antreprenorul isi poate trimite 2 angajati la un astfel de curs, la un furnizor autorizat.

Q19. Aplicantii pot fi rude intre ei? Pot prezenta planuri de afaceri distincte? 

A19. Da, se pot inscrie la curs doua persoane care sunt rude, neexistand nicio restrictie din acest motiv ca ambele planuri sa fie selectate sa primeasca finantare.

Vrei să participi la cursurile programului SUSTIN?
Înscrie-te
Dacă ai întrebări scrie-ne pe sustin@carmistin.ro sau intră la pagina de contact
Contact
Echipă formată din oameni cu experiență în domeniul business-ului
Află mai multe
Află ce documente sunt necesare pentru a te înscrie
Documente